Mark & trädgård

Till varje bostadsrätt hör en upplåtelse av tomt, och med den upplåtelsen kommer också ett ansvar att sköta denna så att de investeringar föreningen har gjort i plantor, gräsmattor, grusgångar mm inte går till spillo. Det blir dessutom än mysigare att bo och vistas om det är välskött,  och det har dessutom en positiv inverkan på värdet av din bostad.

Som bostadrättsinnehavare i föreningen har du bla ansvar för: skötsel av häckar (vattning, gödsling, klippning), gräsmattagrusgångar och parkeringsplatser (ogräs, krattning), buskar och fruktträd (beskärning, gödsling, vattning) mm.

Vi vill också påminna om att för de av oss som inte orkar, eller inte vill slita i trädgården, så har vi ett avtal med Fastighetsägarna där du som medlem kan köpa tjänster såsom bla häckklipppning. (Nu har vi inga sådana fall ännu, men om skötseln eftersätts så pass mkt att det påverkar grannar, eller om de växter som föreningen planterat är vanvårdade, så kan styrelsen besluta om att vi köper in dessa tjänster och där ansvarig medlem sedan blir debiterad.)

Läs gärna lite tips på skötsel och klippning av våra avenbokshäckar här

Allmänna regler för utomhusmiljön och byggnation

Föreningen tillåter inga inglasningar av altan/uteplats. För alla byggnationer som uppförs utöver föreningens redan befintliga så har innehavaren av bostadsrätten eget underhållsansvar samt ansvar för att återställa till ursprungligt skick om så krävs.

Föreningen kan kräva att byggnationer kan behöva komma att flyttas eller monteras ned vid underhållsarbeten på fastigheten (tex dränering eller fasadarbeten). Alla sådana arbeten sker då på bostadsrättsinnehavarens bekostnad. Ska ni göra ingrepp eller fast montering i fasaden vill vi att ni meddelar styrelsen detta. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att ev montering sker fackmannamässigt samt för eventuella skador som kan uppstå pga brytandet av det ursprungliga tätskiktet.

Bostadsrättsinnehavaren är ansvarig för alla skador som kan uppstå pga att den nya byggnationen skadar föreningens egendom. Kolla gärna med ditt försäkringsbolag vad som gäller för just er.

Bostadsrättsinnehavaren får ej uppföra byggnationer som överträder kommunens bygglovsregler. Det åligger bostadsrättsinnehavaren själva att undersöka om bygglov krävs, betala för eventuella kostnader i samband med bygglov samt på egen bekostnad återställa till ursprungligt skick om bygglovsregler överträdes.

Vindskydd eller plank som utförs får högst vara 1,8 meter högt och inte sträcka sig längre ut än 3 meter från husliv. Alla plank, staket och vindskydd som uppförs ska vara så likt övrig byggnation, alternativt lika de alternativa lösningar som eventuellt grannar redan fåt beviljade, som möjligt för att bli godkända.

Underhållet av altan (såsom oljning, rengöring och allmän skötsel) åligger bostadsrättsinnehavaren att utföra. Med fördel används färglös olja av bättre kvalitet. Om man önskar använda kulör och ändra utseende på trallen krävs styrelsens tillåtelse.

Man får ej göra några större ingrepp eller förändringar i tomten utan styrelsen godkännande (ta bort gräsmatta, ta ner träd eller buskar, anlägga stenytor, ta bort grusgångar eller kantstenar, plantera träd eller buskar med en höjd överstigande 1,80 m, ta bort eller klippa ned häck – se trädgårdens skötselanvisningar för råd och höjd på häck).

Tillstånd

Du behöver föreningens tillstånd om du ska göra ändringar som rör:

  • Bärande konstruktion t.ex. ändringar i väggar
  • Ingrepp eller montering i fasad
  • Sätta upp markis eller solskydd

Kontakta styrelsen och lämna ifylld ansökan. Kontakta även er/era grannar (de närmsta) och informera dem om vad ni tänker utföra, och bekräfta detta genom skriftligt godkännande som skickas in till styrelsen tillsammans med ritningen.

Gör inga muntliga överenskommelser med grannen/grannar, då avflyttning kan ske och nya grannar flyttar in som har andra önskemål och synpunkter. Handläggningstid är ca 1-2 månad.

Tomtgränser

Tomtkartorna som är registrerade hos Lantmäteriet definierar den totala markytan tillhörande respektive fastighet i föreningen. Vardera fastighet är fördelad om tre bostäder; ett parhus och ett attefallshus. Fastighetens mark är indelad i tre tomter, samt till viss del allmän gemensam yta.

Bostadsinnehavarens upplåtna tomt ligger inom av föreningen upprättade gränsdragningar; såsom häckar, staket och andra naturliga avslut i omgivningen. I marken som upplåts av vardera bostad ingår även tillhörande parkeringsplats(er).

Föreningens allmänna mark utgörs av den gemensamma grusgången mellan p-platserna på den stora parkeringen, samt övrig mark såsom slänter och berg som ligger utanför ovan nämnda gränsdragningar.